Lykeion

 Lykeionkin on keskeinen antiikin Kreikkaan ja erityisesti Aristoteleen liittyvä paikka. Kuten arkeologisissa kohteissa usein, paikan päällä ei ole enää kovin paljon nähtävillä ja alueen hahmottaminen ei ole kaikkein helpointa. Kyllähän Lykeionissa toki kannattaa käydä, ja samalla voi muistella omia lyseoaikoja ja pohtia Aristoteleen merkitystä. Lykeion on siinä mielessä helppo kohde, että sen voi yhdistää esimerkiksi Bysantin historian museon käyntiin ja museon puutarha itse asiassa liittyy aika saumattomasti Lykeionin vehreyteen. Myös muita museoita on lähistöllä.

Lykeionin arkeologinen kohde. Kuva maaliskuu 2022. Kuva OI


Lykeionin temppeli omistettiin Apollo Lykeukselle, susien jumalalle – ja kohtalaisen lähellä sijaitsee myös Lykabettuksen kukkula, jonka nimen yksi tulkinta liittyy susiin. Aristoteles opetti Lykeionissa 300-luvulla eaa. ja roomalainen kenraali Sulla tuhosi aluetta ja kaatoi puita alueelta piirityskoneiden rakentamiseen Pireuksen valtausta varten 86 eaa.

Apollo Lykeion. Antiikin Agoran museo, Ateena. Veistoksessa kuvattua käden asentoa pään takana, kuin hengähdystä kovan fyysisen harjoittelun jälkeen, on hyödynnetty runsaasti kuvanveistossa. Veistos on mahdollisesti kopio Praksiteleen (noin 390–320 eaa.) originaalista. Praksiteles käytti sommittelua useissa veistoksissaan  - Μαρσύας (2005), CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=505859


Alun perin Apollo Lykeuksen temppeli palveli hautausmaata. Myöhemmin alue palveli sotilasharjoitusten ja fyysisen kasvatuksen alueena. Sinne rakennettiin useita rakennuksia, joita ympäröi Ilissos-joen ja Lykabettus -kukkulan välinen metsäinen alue. Rakennuksista Gymnasion valmistui viimeistään 400 luvulla eaa.

Pohjakarttana nykyinen Ateena. Idässä Lykeion ja Lykabettus -kukkula sen yläpuolella. Kuva opastaulusta


Ateenan kolmen gymnasionin sijainnit nykyateenan kartalla. Kuva opastaulusta

Alueella toimivat keskeiset Ateenan filosofit. Aristoteles aloitti opettamaan alueella vuonna 336 eaa., jolloin hän palasi Ateenaan. Ennen paluuta hän oli toiminut Aleksanteri Suuren opettajana. Italian renessanssin mestari Rafael maalasi ajanjaksosta tunnetun teoksensa Ateenan koulu (1509–1511)

Aristoteles. Roomalaiskauden kopio vanhemmasta pronssista. Kuva opastaulusta


Aluetta ei kaivettu esiin ensisijaisesti arkeologisen tutkimuksen vuoksi,  vaan paikalle suunniteltiin rakennettavan uusi taidemuseo (1996). Kun paikan historiallinen merkitys paljastui, muuttuivat suunnitelmat.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kansallinen arkeologinen museo

Pireuksen arkeologinen museo

Sotamuseo