Herodes Atticuksen teatteri

 Ateenan roomalaiselle kaudelle ajoittuva teatteri rakennettiin Akropoliin läheisyyteen vuonna 161 jaa. Toisaalla, Akropoliin etelärinteessä sijaitsee kreikkalaisen kauden Dionysoksen teatteri, rakennettu alun perin jo arkaaisella kaudella 500 eaa. Herodes Atticus rakennutti teatterin vaimonsa, Aspasia Annia Regillan muistoksi. Kiinnostavaa kyllä Atticusta syytettiin vaimonsa murhasta oikeudessa. Keisari kuitenkin vapautti hänet syytteistä.

Herodes Atticuksen teatteri. Kuva OI

Herodes Atticus  syntyi noin 101 Marathonissa Attikassa ja kuoli samassa paikassa 177. Hän oli tunnettu puhuja ja sofistiikan edustaja. (sofistiikaksi nimitetyssä ilmiössä Neron ja Hadrianuksen kaudesta lähtein kreikkalaiset puhujat jäljittelivät klassista retoriikkaa ja esiintyivät Roomassa kreikaksi klassisista aiheista). Hadrianus nimitti hänet Asian provinssin prefektiksi. Ateenassa hän toimi arkonttina. Herodes Atticus rakennutti Ateenaan ja muuallekin Kreikkaan useita julkisia rakennuksia kuten akvedukteja ja stadioneja – ja teattereita. Atticus toimi mm. Markus Aureliuksen opettajana.

Herodes Atticus meni naimisiin vaikutusvaltaiseen roomalaiseen sukuun kuuluneeseen 14-vuotiaan Regillan kanssa vuonna 139. Sulhanen oli 40-vuotias. Liitto oli roomalaiseen tapaan järjestetty. Regillan surmasi Atticuksen vapautettu mies nimeltään Alcimedon potkaisemalla raskaana olevaa Regillaa vatsaan. Tämä aiheutti keskenmenon ja kuoleman. Regillan veli nosti oikeusjutun Atticusta vastaan, väittäen että tämä oli järjestänyt vaimonsa pahoinpitelyn. Marcus Aurelius kuitenkin vapautti aiemman opettajansa. Ateenassa on nimetty heidän mukaansa kaksi katua, Herodou Attikou- ja Rēgíllēs -kadut. Herodes Atticuksen rintakuva, 100-luku. Atticuksen huvilasta Kephissasta, Ateenan arkeologinen museo, Haiduc. Public domain via Wikimedia Commons 


Herodes Atticuksen teatteri (jota kai voisi kutsua myös Regillan teatteriksi) sijoitettiin rinteeseen, edustalla oli kolmikerroksinen seinämä ja se oli katettu Libanonista tuodulla seetripuulla. Tämäkin rakennus tuhottiin herulien hyökkäyksessä 267. 

Félix Bonfils (1831–1885). Ateena, teatteri Odeon, noin 1868–1875. Public domain, via Wikimedia Commons


Teatteri kunnostettiin vuonna 1950. Yleisökapasiteetti on 5000 henkeä. Teatteri toimii konserttisalina ja yleisökapasiteetti on 5000 henkeä. Teatterista käytetään myös nimiä Odeon tai Herodeon.

Herbert von Karajan johtaa Odeonissa Ateenan kesäkauden 1939 ensimmäistä konserttia. Berliinin valtionoopperan konserttia oli kuuntelemassa Kreikan kuningas ja lukuisia kunniavieraita. Scherl-kuvapalvelu. Public domain via Wikimedia Commons 


Teatteri maaliskuussa 2022. Kuvat OI



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kansallinen arkeologinen museo

Pireuksen arkeologinen museo

Sotamuseo