Kreikka kuuluu Euroopan köyhimpiin maihin ja jokainen ateenalainen yrittää muistaa Aristoteleen ajatukset rikkauden hankkimisen edellytyksistä jotka ovat kaupankäynti ja talouden hoito.Siispä katukaupassa on kaikkea saatavilla. Paikallisen kaupunginosan poliisi, jonka vastuualueeseen kuuluu yleinen järjestys tekee ratsioita kaupungin keskustassa koettaen saada kiinni katukaupustelijat joilla ei ole asianomaista myyntilupaa. Niinpä luvattomat kaupustelijat keräävät monta kertaa päivässä kankaille levitetyn myytävänsä kulmista nyytiksi ja juoksevat karkuun kuka minnekin. Nyt ennen olympialaisia valvontaa on tarkoitus huomattavasti tehostaa. Vaikka kiinnijäämisen riski on suuri laittomat kaupustelijat täyttävät jalkakäytävät, uimarannat ja supermarkettien parkkipaikat. Liikennevaloissa lapset ja erimaalaiset kauppiaat myyvät organisoidusti lähes kaikkea: juomavettä, kukkia, kalastuvälineitä, auton ikkunanpesua, rinkeleitä, kahvia, donitseja, nenäliinoja, kiikareita, banaaneja ja äänitteiden piraattikopioita, äänentoistolaitteita ja varastettua tavaraa.  

Akropolis- maailman kaunein rauniokasa

Ateenasta on nähtävä moneen kertaan hävitetty ja turmeltu Akropolis, maailman kaunein marmorinen rauniokasa. Se on koettava ja aistittava. Keskellä kaupunkia sijaitseva antiikin merkittävin rakennus sijaitsee 90 m korkealla Akropolis- kukkulalla joten loiva kiipeäminen keskustasta vie helposti oman tuntinsa sillä välillä on pysähdyttävä katselemaan ympärilleen joka ilmansuunnasta jalkojen juureen levittäytyvää Ateenan kaupunkia.

Euroopan sotaisessa menneisyydessä Akropolista on pidetty ruutivarastona, siksi se  on tuhoutunut kahteen kertaan lähes täydellisesti. Ensimmäisen kerran valtiomies Perikleen aikana 437 eKr salamaniskusta sekä v.1687 venetsialaisten ja ottomaanien välisen sodan yhteydessä. Loistopylväät olivat vaurioituneet jo muutaman kymmen vuotta ennen Perikleen aikaa.

Acropoliksen pohjoispuoleen pylväät ovat olleet pystyssä vuodesta 1929. Turistia ei häiritse asiantuntijan lausunto, jonka mukaan pylväät näyttävät sijaitsevan säännöllisin välein, mutta itseasiassa kolme pylvästä sijaitsevat kauempana toisistaan kuin pitkien sivujen pylväät. Kuka piittaa rakennusten suunnitelmiin liittyvistä suhdejärjestelmistä kun aistit kertovat kaikkien maisemassa vallitsevien luonnon elementtien olevan tasapainossa: maa, meri, tuli ja ilma. 

Taksimatka- suuri seikkailu

Taksi on helpoin tapa liikkua, jos tiedät minne olet menossa. Kävellen kuitenkin näet ja koet enemmän. Voit valita myös trollit ja johdinautot jotka liikennöivät keskustassa. Väkeä on kaduilla paljon ja liikenne on kovaa ja vilkasta. Paikalliset asukkaat ovat tottuneet metsästämään taksin lennosta. Turistin voi olla vaikea vastata kreikan kielellä liikkuvasta autosta huudettuun kysymykseen minne olet menossa ”pou pas? ”Vastauksen kuultuaan kuljettaja mahdollisesti pudistaa päätään tai viittaa kyytiin. Kuljettajalla on nimittäin valinnanvapaus hyväksyä tai hylätä kyydittävän tarjous matkasta. Taksissa saattaa istua jo muutama asiakas entuudestaan, joten kuljettaja toimittaa autossa ensin istuneet perille ja sitten vasta sinut. Joten taksimatkaan on varattava aikaa. Hämmästyä ei pidä myöskään jos istut ensimmäisenä taksissa ja kuljettaja pysähtyy kysymään kadun reunalla viittoilevilta ihmisiltä minne he ovat menossa. 

Lykavitos- rakastavaisten kohtauspaikka

Keskustan läheisyydessä sijaitseva n. 600 metriä korkea Lykavitos- kukkula on on helppo löytää sillä se piirtyy läntiseen horisontiin  keskustasta katsoen. Lykavittos on  perinteinen rakastavaisten kohtauspaikka elokuun täydenkuun aikaan. Kukkulalle mentäessä on paras ottaa taksi ja loppumatka onkin jyrkkien portaiden kiipeämistä. Käytettävissä on myöskin hissi. Huipulla on nähtävänä koko Ateena mahtavana panorama- kuvana jalkojensa juuressa.

Kukkulalta etelään katsoessa Falirossa sijaitsee myös Agios Kosmaksen urheilupuisto, jonne voi mennä viettämään liikunnallista viikonloppua ja ihailemaan merta ja ajamaan muutamat kierrokset upealla karting- radalla. Vouliagmenin ja Voulan uimarannat sijoittuvat myöskin samalle rantaviivalle. Idässä näkyvän Imitos- vuorten takana sijaitsevat Ateenan uusi lentokenttä Spatan alueella.

Lännen suunnalla näkyy Pireuksen satama josta matkustaja- alukset lähtevät tuuliolosuhteiden niin salliessa joillekin Kreikan kahdestatuhannesta saaresta.

Ensimmäisenä on vuorossa tarina Naxoksen saarelta

Lähde: MTV3matkailu copyright Helena Hera

Kreikka on pieni maa jolla on suuri perintö. Parhaat antiikin aikaisten saavutusten jäljennökset löytyvät pienistä lahjatavarashopeista Plakan kaupunginosasta aivan Ateenan keskustasta

Akropolis- kukkulalle noustessa muistuvat mieleen luetut mytologian tarinat, jumaltarut ja hahmot. Täältäkö Helioksen poika Faethon lähti luvatta isänsä aurinkovaunuilla ja menettäessään vaunujen hallinnan sai aikaan Saharan erämaan ja tummensi siellä asuvien ihmisten ihon? Täälläkö asui Apollon, valon ja totuuden jumala? Poseidon, miksi olet mieleltäsi niin ilkeä että saat aikaan maanjäristykset, tyytyisit vain hallitsemaan Välimerta?  

Alkuperäistä temppeliä ympäröi veistoskoristelu jossa juhlakulkueen Karyatidit, nuoret neitoset tanssivat metsästyksenjumalatar Artemiin kunniaksi. Tänään ulkoilmassa tanssivat neitoset ovat marmorista veistettyjä jäljennöksiä, neljä jäljelläolevista kuudesta alkuperäistä neitosta löytyvät kukkulalla sijaitsevan Akropoliin museon lasikaapista ja yksi heistä on British Museumissa Lontoossa. Yksi on kadonnut ikuisesti jäljettömiin. 

 

Etelässä meren äärellä sijaitsevat varakkaiden asuinalueet Glifada ja Faliro, josta paikallisyhdistyksen voiimallisesta vastustuksesta huolimatta kaadettiin kaikki rantabulevardin suuret palmupuut olympialaisia varten rakennettavan raitiovaunulinjan tieltä.